Ali masaža poleg neznanke relaksacije in uživancije res krepi naš imunski sistem?

Vsi smo že imeli v življenju obdobja, ko smo bili bolj občutljivi na razne virusne okužbe kot so bolezni dihal in sečil. Ste se kdaj vprašali zakaj se vam to dogaja? Če bi se poglobili vase bi kmalu lahko spoznali, da ste v najslabšem primeru ‘pregoreli’ oz. ste se izčrpali zato, ker niste dovolj dobro skrbeli za svoje telo. Morda svojemu telesu ni ste privoščili dovolj spanja, ustrezne prehrane itd. Vemo, da smo nenehno izpostavljeni škodljivim bakterijam in virusom, ki so krivi za nastanek bolezni, vendar smo se jim na splošno sposobni upreti oz. se jim je naš imunski sistem.

Obstajajo dvoje vrste ljudi, prvi so tisti, ki so bolj odporni na razna obolenja, kljub prenatrpanemu načinu življenja, druge pa lahko že nekaj dnevni prekratek spanec spravi v posteljo zaradi vnetega grla ali kaj podobnega.

Klasična švedska masaža telesa

Klasična švedska masaža telesa

Te izkušnje nam dajejo občutek moči ali šibkosti imunskega sistema, katerega moramo upoštevati. Ljudje, ki imajo slabši imunski sistem se velikokrat sprašujejo, če jim masaža lahko pomaga in odgovor je seveda pritrdilen. Potrebno pa se je zavedati, da tu ne gre za mišično napetost, ki se jo lahko odpravi z nekaj terapijami masaž, pač pa gre tu za celostno podobo človeškega bitja, ki se bori za ponovno ravnovesje harmonije in občutek polnosti.

Redne seanse masaž nam poleg relaksacije in uživancije dajejo pomembne prednosti. Veliko znanstvenih raziskav kaže pozitivne rezultate:

  • stimulacija limfnega sistema, ki še posebno pripomore šibkejšim ljudem, ki se ne morejo redno gibati
  • izboljšanje pretoka krvi, ki hrani naše celice in v njih pošilja svežo ki napolnjeno s kisikom
  • masaža trebuha odpravi problem z zaprtjem, saj stimulira črevo in njegovo vsebino da se čim prej izloči
  • stimulira imunski sistem s tem, ko se povečuje število belih krvničk v telesu, ki delujejo kot ščit imunskega sistema in nižajo vsebnost stresnega hormona kortizola. Masaža se ravno zaradi tega hormona uporablja tudi kot terapija proti depresiji in stresu.

Masaža, ki vsebuje te naštete prednosti lahko dejansko spodbudi človeško telo in pripelje do popolne harmonije telesa in duha.

Vir: http://www.healthy.net/scr/article.aspx?Id=716