Ena prvih prednosti, ki mi pride na misel ob masaži je da masaža blaži simptome in posledice stresaStres je tisti v našem življenju s katerim smo se prav gotovo srečali že vsi. Če se soočate s stresom v vsakodnevnem življenju (v službi, šoli, doma) in ničesar ne naredite, da bi ga ublažili, se z vašim telesom lahko zgodi marsikaj neprijetnega. Nekateri ljudje občutijo stres z bolečino v predelu vratu, nekateri z bolečinami v hrbtu, tretji spet nekje drugje. Mnogi se sploh ne zavedajo stresa, dokler se ne pojavi bolečina ali splošno neprijetno počutje vašega telesa.

Najboljše za nas in naše telo je da, poskušamo živeti čim bolj zdrav način življenja in da znamo vsakodnevno poskrbeti za naše telo. Kadar pa se zgodi, da občutimo neprijetne bolečine v določenih predelih telesa, katerih vzrok nam ni znan je čas, da poskrbimo za to, da  posledice stresa čim prej odpravimo, sicer nas težave lahko pripeljejo do kakšnih bolj kompleksnih bolezenskih stanj.

Stres v službiEden od načinov kako se lahko spopademo proti stresu je klasična antistresna masaža telesa s katero bomo poskrbeli, da bo v predele, kjer čutimo bolečino pritekla večja količina krvi. Z različnimi tehnikami gladenja in gnetenja mišičnega tkiva bomo dosegli boljšo prekrvavitev, napete mišice se bodo sprostile, čutili bomo vsesplošno zadovoljstvo in sproščenost telesa. Poleg vsega tega pa vonj sivke še dodatno poskrbi za našo sprostitev. Skrb za telo bi morala biti prioriteta v našem življenju. Če bi bila masaža naša vsakodnevna rutina, bi se počutili veliko bolj zdravo, dobrovoljno, vitalno in bi živeli v harmoniji s svojim telesom.

Raziskave klinik so pokazale, da ena sama 90 minutna masaža znatno zniža srčni utrip ter raven kortizola in inzulina v krvi, ki so ključni za odpravljanje stresa. Dokazano je torej, da masaža zmanjšuje raven stresnih hormonov v telesu (noradrenalin, adrenalin in kortizol), poleg tega pa ima velik psihološki učinek, saj seže v globino duše. Glavni namen masaže je doseči popolno sprostitev živčnega sistema. Ko pridemo do te stopnje se v telesu začnejo izločati endorfini, ki so hormoni sreče in v človeku sprožijo stanje popolnega zadovoljstva in sproščenosti.

Da bi se med naslednjo masažo, ki jo boste imeli lahko še bolj sprostili upoštevajte naslednje:
  • prepričajte se da je temperatura v sobi 24 stopinj oz. da vas ne bo med masažo zeblo
  • soba naj ne bo preveč razsvetljena
  • poskrbite da je vaš mobilni telefon izklopljen
  • maserki oz. maserju zaupajte, kje čutite napetost
  • med masažo poskušajte čim manj govoriti
  • sami sebi dajte dovoljenje da se umirite in sprostite
Viri:
http://www.3fatchicks.com/what-is-a-stress-relief-massage/
http://www.massageenvy.com/benefits-of-massage-therapy/relieves-stress.aspx

 

P.S. Če želite izvedeti več o stresu in obvladovanju stresa, predlagam da si preberete priročnik Kako pepoznati in zdraviti stresne, anksiozne in depresivne motnje.