Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je ob vsakdanjih opravilih (vstajanje iz stola, avtomobila, dvig kozarca, zasuk glave v stran, delo v prisilni drži, nepravilno dvigovanje bremen ipd.) nenadoma zagrabila močna bolečina v predelu vratu, križa ali vzdolž hrbtenice in bolečina kar nekaj časa ni popustila, ter vam onemogočala normalno gibanje? Lahko da vas je zgrabil mišični krč, ki se navadno pojavi v bližini hrbtenjačnih živcev, seveda pa je možno da vas je nenadna bolečina zgrabila kot posledica motenega delovanje telesnih struktur kot so (kosti, mišice, vezi, kite, medvretenčne ploščice, diski).

Bolečine v hrbtu

Mišični krč v hrbtenici nastane, ker se mišice zavarujejo pred nadaljnimi obremenitvami. Mišica se spontano skrči, to je njen odgovor na obremenitev. Mišični krč nastane zaradi dalj časa trajajočega gibanja, ki je za naše telo obremenitev. Za preprost primer lahko vzamemo pisarniškega delavca, ki 8 ur dnevno nepravilno sedi na stolu in gleda v računalnik, ter ob tem vsakodnevno ponavlja določene gibe. Sčasoma postanejo mišice pri tem delavcu trde, zategnjene in utrujene, na kar nas verjetno opozarjajo tudi določene lažje bolečine v vratu, hrbtu ali križu… Vendar utrujene mišice same po sebi še ne povzročijo mišičnega krča, ta običajno nastane ob določenem gibu, ki izzove utrujeno mišico, da se le ta nenadoma skrči in otrdi, lahko pa se ob tem tudi poškoduje (natrga), mi pa to čutimo kot močno bolečino, ki nam onemogoča gibanje. Ker se pri mišičnem krču mišica skrči in odebeli lahko pritiska na živce, ki izhajajo iz hrbteničnega kanala kar povzroči še večjo bolečino na tem predelu telesa, kamor je “vezan” stisnjen živec.

Bolečino lahko omilimo tako, da prizadeto mesto ogrevamo s toplimi obkladki ali masiramo, nekaterim pomaga hlajenje bolečega mesta npr. masaža z ledom. Masaža bolečega mesta naj ne bo premočna, pritisk naj bo takšen da se masiranec ob tem še vedno počuti dobro in da mu masiranje prizadetega mesta še vedno prija. Ob bolečini poskušamo čim bolj normalno funkcionirati, počitek naj ne bo daljši od dveh dni, razen pri kroničnih bolečinah. Študije so namreč pokazale da pretirano ležanje v postelji ne izkaže dobro niti pri lajšanju bolečin niti pri hitrosti ozdravitve.

Povzeto po:  http://www.natego.si/si/misicni-krc-v-hrbtenici-vratu-ali-krizu-a19.shtml