Išias je bolečina, ki se začne v spodnjem delu hrbta in se širi preko zadnjice pa vse do mečnih mišic ali celo prstov na nogah.  To se dogaja zaradi draženja ali pritiska na najdaljši živec v telesu, ki mu rečemo išiadični živec.  Ta živec izhaja iz ledvenega dela hrbtenice in gre preko medenice v obe nogi. Bolečinam v spodnjem delu hrbta včasih rečemo kar išias. Bolečinam, ki se ne širijo sicer pravilno pravimo lumbago.išiadični živec

Bolečina je lahko blaga do zmerna ali celo neznosna, kot bi nas  nekdo neprestano zabadal z ostrim predmetom. Zaradi bolečine težko vzravnano hodimo, ležimo in opravljamo določena vsakdanja opravila. Poleg bolečine lahko opazimo tudi šibkost in otrpelost v mišicah, mravljinčenje po spodnji okončini ali celo v prstih na nogah. V mišicah zadnjice in nog lahko nastanejo tudi mišične zakrčnine, ki pritiskajo na živec. Lahko vas doletijo tudi slabi refleksi v kolenih in gležnjih.

Vzroki za bolečine so zelo različni:

–  pritisk medvretenčne pločice na živec.

– nosečnost in rojevanje

– dvigovanje težkih bremen

– veliko stresa lahko  povzroči tudi nepravilno telesno držo, ki nalaga preveliko težo na spodnji del hrbta itd.

Kako si lahko pomagamo sami:

Toplo-mrzli obkladki

Načeloma velja, da se mrzli obkladki uporabljajo v prvih 48 urah ko poškodbi oz. ko bolečina nastane, kasneje pa je potrebno boleč predel ogrevati, vendar je vsak človek svojevrstno bitje in deluje drugače, zato je potrebno preizkusiti obe metodi.

Pomagamo si lahko z ledom, zmrznjeno hrano, hladilnimi ali grelnimi geli, topel tuš, kopel, tefmofor, savna, vroči kamni itd.

Masaža

Masaža poveča prekrvavitev prizadetih delov mišic in jim povrne gibljivost ter povrnitev v prvotno stanje. Pri sproščanju mišic se izločajo tudi endorfini, ki  zmanjšujejo bolečino. Masaža pri zdravljenju išiasa pomaga predvsem takrat ko nastanejo v mišicah zakrčnine, ki še dodatno pritiskajo na živec. S terapevtsko masažo torej lahko odpravimo bolečine, katerih vzrok so zakrčene, zlepljene in preobremenjene mišice.  Z masažo si lahko naredimo le korist, poslabšati zadeve ne moremo.

Počitek in protibolečinska zdravila

Počitek pri hudih bolečinah je priporočljiv, vendar ne smemo počivati predolgo časa. Takoj, ko je mogoče se moramo začeti počasi gibati in razgibavati naše telo. Protibolečinska zdravila niso najboljša rešitev, vendar nam omogočajo, da se lahko gibamo, kar je za potek zdravljenja koristno. Moramo pa se zavedati, da analgetiki ne odpravljajo vzroka nastanka problema, vendar le njegove posledice.

Vaje za krepitev mišic

Mišice podpirajo hrbtenico, ki je nosilni steber našega telesa in mišice so tiste, ki držijo naše telo v pokončni drži. Če se premalo gibamo, imamo preveliko telesno težo in veliko časa presedimo lahko naše mišice oslabijo oz. je njihova podpora hrbtenici slabša, kar pomeni večjo obremenitev za madvretenčne ploščice, ki lahko pritiskajo na živce.

Pri obolevanju za išiasom ter tudi katerikoli drugih bolečinah v hrbtu se priporočajo vaje za raztezanje in  krepitev mišic hrbta ter  tudi trebušnih mišic. Vsakovrstno gibanje, kot je hoja, plavanje, aerobika, joga, pilates in raztezalno-krepilne vaje so dobra izbira za zdravljenje kot tudi preventiva pri bolečinah v hrbtu. Pri izvajanju vaj, kot tudi drugih vrstah gibanja moramo biti pozorni na bolečino Čim je bolečina prevelika moramo intenzivnost zmanjšati in jo postopoma prilagajati našim zmožnostim.

 

Primer osnovnih vaj pri bolečinah v hrbtu

Kljub temu, da so bolečine lahko zelo hude, išias navadno mine sam od sebe. Velikokrat pa išias zamenjujemo tudi z drugimi bolečinami v spodnjem delu hrbta in v predelu spodnjih okončin.