Vzrokov za bolečine v mišicah in prekomerno mišično napetost je veliko. Lahko se zgodi zaradi neprimerne vsakodnene uporabe svojega telesa kot tudi zaradi neprimerne uporabe svojega uma in čustev. Zadrževanje dihanja in mišična napetost je pogosto simptom zadrževanja čustvene napetosti.

Pretirana mišična obremenjenost

Ponavaljajoči se nepravilni vzorci gibanja kot je prisilna ali slaba drža telesa povzročajo kompenzacije telesa, pri katerih je vedno en del telesa, torej mišič in njihovih fascij kronično skrajšan. Za primer lahko vzamemo  nepravilno sedenje za računalnikom. Že pravilno sedenje ni naraven položaj človeka, učinki nepravilnega sedenja pa so postala bolezen današnjega časa. Sključena ramena naprej (okrogel hrbet) in glavo večino časa obrnjena proti tipkovnici ali ekranu na nas  lahko pustijo dolgoročne posledice, tudi v prostem času, ko ne sedimo. Brez primernega raztegovanja, mišice postanejo napete, kar lahko hitro vodi do mikro poškodbe mišic, vezi, sklepov, živcev in drugih mehkih tkiv.

Naše telo ohranja ravnotežje, da le tega doseže tudi v nepravilnem položaju, začne kompenzirati. Torej v našem primeru ramena silijo naprej s čimer pozvročimo da so mišice med lopaticami ves čas napete, ker želijo ramena obdržati na svojem mestu.

Na sprednji strani imamo močne prsne mišice, ki se v našem primeru ko rame potegnemo naprej skčijo in napnejo, mišice med lopaticami pa se pri vsakodnevnem nepravilnem sedenju raztegnejo in dovolijo, da se spremembe dogajajo, saj nimajo več take moči. To lahko povzroča mišične krče in bolečine v mišicah.  Kompenzacije se sprva dogajajo pri mišicah, kasneje pa tudi na skeletu.

Stres/nelagodnje/nervoza

Prekomerna mišična napetost kaže tudi neko zgodbo naših preteklosti, travm, pričakovanj, trenutnega počutja  in je torej odraz tega kar se v našem življenju dogaja ali se je celo že zgodilo.  Simpotmi stresa so tekom dneva vse slabši in dosežjo dno ob koncu dneva. Zaradi tega razloga imajo ljudje, ki se spopadajo z mišično napetostjo, ki jo povzroča stres, težave zaspati ali spati brez zbujanja.

Torej naše telo začne objektivno izražati notranja stanja. Mišice so v krču in slabo prekravavljene, počutimo pa se, kot da bi na sebi nosili nek oklep. Pretok krvi in limfe v telesu, kjer prevladuje kronična mišična napetost se zmanjšata. Zaradi tega pojava se “slabo počutijo” tudi notranji organi – pljuča in v povezavi s tem tudi dih ni lahkoten.

Niste prepričani če vas muči pekomerna mišična napetost? Tukaj so najbolj pogosti simptomi

 

  • Počutite se da imate ves čas napete mišice, ki jih ne morete sprostiti ali pa imate občutek da vas vlečejo – včasih povzročajo ostro ali konstantno bolečino.

 

  • Imate bolečine, ki vas oddaljujejo od določene fizične aktivnosti, ki jo imate sicer radi.

 

  • Večkrat občutite, da vaše mišice trzajo, ali se krčijo, ter vam povzorčajo mišične krče.

 

  • Imete nek splošen občutek otrdelosti in napetosti, ki vam lahko povzroča glavobole ali zmanjšuje vašo fleksibilnost.

 

 

Povzeto po: http://www.naturallivingideas.com/banish-muscle-tension/